Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

VaK Kroměříž loni klesl zisk na 19,1 milionu, výnosy ale stouply

05. 05. 2024

Na 16. května je naplánována valná hromada podniku, která rozhodne o rozdělení zisku. Zhruba 8,6 milionu korun by měli získat akcionáři, další peníze zřejmě poputují do investičního, sociálního a rezervního fondu a členům představenstva a dozorčí rady. Většinu akcií drží ve VaK Kroměříž města a obce.

Firma loni zaznamenala meziročně vyšší objem prodané pitné vody. Zatímco v roce 2022 jí od VaK Kroměříž nakoupili odběratelé 3,779 milionu metrů krychlových, loni to bylo 4,150 milionu. Společnost v roce 2023 také odvedla 4,933 milionu metrů krychlových odpadní vody, zatímco předloni to bylo 4,707 milionu.

Loni firma podle předsedy představenstva a kroměřížského starosty Tomáše Opatrného (ANO) splnila stanovené podnikatelské cíle. "A to nejen v hlavních ukazatelích jako je zisk, výplata podílů na zisku akcionářům společnosti, ale i v kvalitě dodávané pitné vody, v množství odkanalizování a čištění odpadních vod, v plnění plánu oprav, v realizaci plánovaných investičních akcí v oblasti dodávky pitné vody a čištění odpadních vod a také ve smyslu rozvoje dobré spolupráce s městy, obcemi, zákazníky a akcionáři společnosti," uvedl Opatrný.

Na nové investice loni VaK Kroměříž vynaložily z vlastních zdrojů, dotací a úvěrů přes 97,5 milionu korun, zhruba o 3,1 milionu více než v roce 2022. Do zkapacitnění vodovodního přivaděče z vodojemu v holešovské místní části Žopy do vodojemu v Bystřici pod Hostýnem investovala firma 45,8 milionu, do kotelny holešovské čistírny odpadních vod 6,8 milionu a do akumulační komory čerpací stanice v Holešově asi 4,8 milionu.

Letos a v příštím roce plánuje firma investovat 100 milionů korun do vybudování kanalizace a čistírny odpadních vod v Pačlavicích. Dalších 60 milionů bude zřejmě v budoucnu stát přivaděč z Kroměříže do Rataj. V letošním roce chce VaK investovat také osm milionů korun do vodojemu v Nové Dědině, asi 4,9 milionu do rekonstrukce kanalizace v Šafaříkově ulici v Kroměříži a 3,9 milionu do rekonstrukce kanalizace v ulici Hrad v Chropyni. Ceny jsou uvedeny bez DPH.

Pro VaK Kroměříž loni pracovalo v průměru 186 lidí, o tři více než v roce 2022. Firma zákazníkům v minulém roce účtovala za vodné a stočné 106,15 koruny za metr krychlový vody, letos cena včetně DPH vzrostla na 110,99 koruny. Pro letošní rok očekává podnik celkové výnosy téměř 463,8 milionu a zisk po zdanění 14 milionů korun.