Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Energetické úspory pro města a obce: Na programu byly možnosti umístění FVE v obci, dotace i větrná energie

07. 05. 2024

Setkání se konalo pod záštitami Mgr. Petra Hladíka, ministra životního prostředí, JUDr. Markéty Vaňkové, primátorky statutárního města Brna, Lukáše Dubce, 1. náměstka hejtmana Jihomoravského kraje, Ing. Petra Valdmana, ředitele Státního fondu životního prostředí, Ing. Jozefa Síkely, ministra průmyslu a obchodu a MUDr. Martina Kuby, člena Rady Asociace krajů České republiky. Akce se konala za finanční podpory města Brna a Jihomoravského kraje.

Hned v úvodu vystoupil Mgr. Jan Krčmář, výkonný ředitel Solární asociace, která byla generálním partnerem setkání. Zdůraznil, že obce jsou klíčovým partnerem při jakémkoliv rozvoji, ať už jde o infrastrukturu či právě energetiku. Právě proto je tak důležité, aby se obdobné akce konaly. Dále komentoval současnou situaci z hlediska budování nových zdrojů obnovitelné energie. ,,V Česku probíhá druhý solární boom. Na rozdíl od prvního se koná zatím především na střechách rodinných domů. Loni jsme postavili přibližně 80 tisíc nových zdrojů s celkovým výkonem 1 Gigawatt. Ve srovnání s předchozími lety jsou to velmi dobrá čísla, stále máme ale co dohánět. Pořád stavíme v přepočtu na obyvatele výrazně méně ve srovnání dalšími státy, třeba s Polskem," uvedl Jan Krčmář.

Jaké jsou konkrétní problémy při pořizování FVE a možnosti umístění v obci? Mezi 5 nejfrekventovanějších patří - nedostatek vhodných ploch, omezení v území a pomalé procesy, nekoncepčnost, solární antipatie, nedostatek finančních zdrojů. O kontextu těchto faktorů hovořil Aleš Korostenský, MBA, člen Solární asociace. Hovořil také o alternativách umístění FVE. ,,Kupříkladu sportovní areály skýtají nečekaný potenciál, jedním z takových příkladů mohou být fotbalové stadiony - tedy různé přístřešky, či tribuny," sdělil Korostenský s tím, že právě hledání netradičních ploch přispívá ke skutečnému budování komunitní energie s návratností investic obce již od 3 let.

Ministerstvo životního prostředí zastupoval RNDr. Radim Misiaček, koordinátor přípravy akceleračních zón. Jeho tématem byla Příprava zón pro zrychlené zavádění obnovitelných zdrojů energie, jinak tzv. akcelerační zóny. ,,Aktuálně se finalizuje transpoziční zákon REDIII v gesci MPO s harmonogramem platnosti k 1. 1. 2025. Hlavním cílem směrnice je usnadnit a zrychlit povolování obnovitelných zdrojů," informoval Radim Misiaček.