Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Vysočina dá obcím na stavby kanalizací a vodovodů 111 milionů, víc než vloni

07. 05. 2024

V minulých třech letech se podle krajského webu mohly obce v krajském programu Stavby ve vodním hospodářství ucházet o 76 milionů korun ročně.

Většina z celkových letošních 36 žádostí se týkala staveb, na které si obce sehnaly peníze i v jiných dotačních programech. Největší zájem byl o příspěvek na odvádění a čištění odpadní vody. Náklady všech 27 vodohospodářských staveb, na které kraj přispěje, budou 942 milionů korun.

Z materiálu, který projednalo krajské zastupitelstvo, vyplývá to, že ze 704 samostatných obcí venkovské Vysočiny má zajištěné čištění odpadní vody jen o něco víc než třetina. Obce, které mají kanalizaci, ale odpadní vodu nečistí, musejí při žádání o prodloužení povolení k jejímu vypouštění do vodních toků dokládat, co dělají pro to, aby se situace změnila.

Mezi obce, kterým letos kraj přispěje na kanalizaci a čistírnu odpadní vody, patří například Dobroutov na Jihlavsku. Vesnice s 280 obyvateli dostane 11 milionů korun, z nichž čtyři miliony budou určené na stavbu veřejného vodovodu. Mezi úspěšné žadatele o krajskou dotaci na stavby čistíren a kanalizací patří také obec Maleč na Havlíčkobrodsku, kde žije 600 lidí. Svazek obcí Vodovody a kanalizace sídlící v Třebíči dostane od kraje na investice do odvádění odpadní vody v sedmi obcích 39 milionů korun a dalších 13 milionů korun na vodovody ve čtyřech z těchto vesnic.