Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Energetický Holding Malina půjde do konkurzu, soud vyhověl žádosti firmy

07. 05. 2024

Energetický Holding Malina byl jedním z největších dodavatelů střešní fotovoltaiky v České republice. Loni na jaře ale firma přiznala problémy se zajištěním zakázek. Vedení společnosti proto podalo návrh na insolvenci, v němž uvedlo závazky zhruba za 1,4 miliardy korun.

Letos v únoru představila společnost fotovolty věřitelskému výboru Maliny reorganizační plán. Počítal s tím, že by podnik po reorganizaci nadále fungoval pro stávající i budoucí zákazníky. Počátkem května Malina oznámila soudu, že konsorcium kolem společnosti fotovolty zájem domluvit se pouze předstíralo a ani přes výzvy svůj návrh reorganizačního plánu nepředstavilo.

Malina proto soudu navrhla přeměnit reorganizaci na konkurz. Pražský městský soud dnes návrhu vyhověl. Proti rozhodnutí je možné se do 15 dní odvolat k vrchnímu soudu.

Vedení Maliny na reorganizačním plánu pracuje od loňska, kdy věřitelé povolili reorganizaci podniku. Ještě na začátku března holding počítal s variantou, že ve spolupráci s čínskou firmou GoodHao dodá čekajícím klientům komponenty a zákazníci si budou muset zajistit následnou instalaci jinde.

Spolu s insolvenčním řízením pokračuje také spor Maliny se společnosti Misura IT podnikatelky Libuše Barkové, která část loňského roku pomáhala Malině s krizovým řízením.