Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Rusko rozsáhle zaútočilo na ukrajinskou infrastrukturu, poškodilo elektrárny

08. 05. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prohlášení na platformě Telegram podotkl, že Rusko spustilo rozsáhlý útok v den, kdy si Ukrajina podobně jako další evropské země včetně Česka připomíná Den vítězství a konec druhé světové války. "Přes 50 střel a více než 20 dronů," uvedl ukrajinský prezident.

Ukrajinské letectvo následně upřesnilo, že Rusko v noci na dnešek zaútočilo 55 střelami včetně hypersonické rakety Kinžal, dvou balistických raket Iskander-M a čtyř střel Kalibr. Vyslalo také 21 bezpilotních letounů. Ukrajinské protivzdušné obraně se podle jejího sdělení podařilo sestřelit 59 vzdušných cílů - 39 střel a 20 dronů.

To potvrdilo i ruské ministerstvo obrany. "Ruské ozbrojené síly v odpovědi na pokusy kyjevského režimu poškodit ruská energetická zařízení dnes ráno spustily hromadný útok s naváděnými střelami dlouhého doletu, systémem Kinžal i bezpilotními letouny," píše se ve sdělení ministerstva. Cílem podle něj byly ukrajinské vojenské a průmyslové podniky a energetická zařízení, napsala agentura Interfax.

Ruskojazyčný server BBC připomíná, že ruská armáda začala s masivními údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu na podzim 2022, půl roku po svém vpádu na Ukrajinu. Současnou vlnu útoků Rusko zahájilo letos v březnu, podle ukrajinských úřadů byl dnešní útok pátý podobný od 22. března. Ukrajina na ruské ropné rafinerie a skladiště cílí od letošní zimy.

"Další mimořádně těžká noc pro ukrajinský energetický sektor. Nepřítel ostřeloval tři naše tepelné elektrárny, zařízení byla vážně poškozena. Energetici v současné době pracují na odstranění následků útoku," uvedl na telegramu provozovatel těchto zařízení, společnost DTEK.

Za posledního půldruhého měsíce jde podle firmy DTEK už o pátý rozsáhlý útok na její energetická zařízení. Firma neupřesnila, jaké elektrárny se staly terčem ruských útoků v noci na dnešek. Podle ruskojazyčného serveru BBC je mezi nimi i největší Dobrotvirská elektrárna v západoukrajinské Lvovské oblasti a Ladyžynská elektrárna ve Vinnycké oblasti v centrální části Ukrajiny.

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko předtím oznámil, že napadena byla zařízení na výrobu a přenos elektřiny v Poltavské, Kirovohradské, Záporožské, Lvovské, Ivano-Frankivské a Vinnycké oblasti.

Server RBK-Ukrajina předtím s odkazem na místní úřady i vojenské činitele uvedl, že výbuchy se ozývaly v Kyjevě, ve Lvovské a Ivano-Frankivské oblasti na západě země a rovněž v Charkovské, Poltavské a Záporožské oblasti. Místní úřady hlásí nižší počty zraněných.

Poplach byl podle deníku Ukrajinska pravda v noci vyhlášen ve všech ukrajinských oblastech. Ukrajinské letectvo uvedlo, že řada Ruskem vypuštěných střel s plochou dráhou letu nad ukrajinským územím měnila směr.