Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Stavba kotle na biomasu v Brně bude mít rok zpoždění kvůli azbestu

08. 05. 2024

"Azbest byl nalezen během demoličních prací v prostorách stavby nového kotle v srpnu loňského roku. Na základě toho proběhly průzkumy celého areálu s odebráním vzorků. Po upřesnění rozsahu a lokalizace výskytu započaly práce na odstranění v souladu s předepsanými podmínkami za dozoru hygieniků," uvedl Fajmon.

Náklady na likvidaci dosáhly 3,3 milionu korun, samotné prodloužení výstavby nebude znamenat další výdaje. "Součástí dohody uzavřené se zhotovitelem kvůli nepředpokládanému nálezu azbestu je také navýšení ceny pouze o částku, která odpovídá vícepracím zhotovitele ve výši deset milionů Kč, nutným k provedení odstranění nežádoucích látek v celém rozsahu. Teplárny neponesou žádné další náklady spojené s prodloužením provádění díla," doplnil.

Původně plánovaly teplárny kotel začít využívat už letos na podzim, nyní tento plán o rok posunuly.

Teplárny Brno nyní vyrábí ze zemního plynu 80 procent tepla, zbylých 20 procent vzniká spalováním odpadu ve spalovně další městské společnosti SAKO Brno. Nový kotel, který spotřebuje ročně 80.000 tun dřevní štěpky, má snížit závislost na plynu o 15 procent.