Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Vznikající solární elektrárna na střechách brněnských budov bude mít nižší výkon

15. 05. 2024

Instalace prvních solárních panelů na městské domy začala v Brně koncem roku 2021. Následně vznikla společnost Sako Brno Solar, která dostala zřizování fotovoltaických elektráren na starost. Vytipovaných bylo původně asi 650 budov v majetku města či městských společností. Vlivem koronavirové pandemie a války na Ukrajině se ale trh v energetice změnil, a tak si Sako nechalo od společnosti PwC vypracovat analýzu, zda se solární elektrárna v takovém rozsahu vyplatí.

"Po konzultacích s odborníky, vedením společnosti Sako Brno Solar a Sako jsme vyhodnotili, že reálné je do roku 2027 zvládnout vybudovat panely o výkonu zhruba 12 MWp. Ne každá střecha se ukázala jako vhodná. Někde jsou nemovitosti památkově chráněné, nebo nevyhovuje jejich technický stav či jsou v okolí vzrostlé stromy, které by bylo nutné pokácet," řekl Kerndl. Vysoké náklady na vybudování soustavy a případná újma podle něj při rozhodování také hrály roli, hlavní ale byla reálnost provedení, dodal.

Od roku 2022 jsou v provozu tři fotovoltaické elektrárny s celkovým výkonem 53 kWp (kilowatt-peak) a od loňska se staví dalších osm s výkonem 450 kWp. Dalších 40 elektráren má hotovou projektovou dokumentaci a podanou žádost o investiční dotaci, na dalších 31 vzniká projektová dokumentace. Realistický scénář pro výstavbu je tak momentálně splněn respektive připraven cca z jedné třetiny.

Výstavba by měla být hotová v roce 2027. "Dosažení plánované instalované kapacity bude záviset zejména na identifikaci vhodných budov a rychlosti dohody s jejich správci, což se může prodlužovat s ubývajícím počtem vhodných nemovitostí, a dále na prodloužení délky čerpání bankovních úvěrů. Nicméně s ohledem na výše uvedené se nám realistický scénář jeví být dosažitelný. Přesto ale doporučujeme zvážit rozšíření personálních kapacit Sako Brno Solar, aby příprava výstavby dalších elektráren mohla být v maximální možné míře rychlejší," stojí v analýze PwC.

Kerndl věří, že s ohledem na změnu ve vedení Sako Brno Solar bude mít nyní budování elektráren "rychlejší dynamiku".