Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Úřad vlády chce vytápět Strakovu akademii pomocí čerpadel z Vltavy

11. 06. 2024

"Chceme připravovanými novinkami kombinujícími úspory energií a využívání obnovitelných zdrojů energie ukázat, že i takové historické objekty, jako je Strakova akademie, dokážou realizovat celou mozaiku chytrých řešení, a významně tak šetřit za svůj provoz. Novým ambiciózním projektem využívajícím teplo Vltavy pro vytápění Strakovy akademie bychom do tří let měli v porovnání se současností šetřit za vytápění a osvětlení šedesát procent našich výdajů,“ uvedla vedoucí úřadu vlády Jana Kotalíková.

Zařízení by mělo být celoročně v provozuschopném stavu v míře, která umožní krýt běžné i špičkové potřeby tepla. Stávající elektrokotelna tak v budoucnu zůstane jen záložním zdrojem tepla. Účastníci vypsaného řízení budou povinni splnit několik inovativních podmínek. "Předpokládáme, že realizace projektu bude kofinancována z evropských peněz a dosáhne částky ve vyšších desítkách milionů korun," uvedl ředitel Sekce pro právo a ekonomiku úřadu vlády Filip Minář.

V posledních letech ve Strakově akademie prošly renovací okna, zateplením půda. Vodu ohřívá Strakova akademii tepelným čerpadlem. Spotřeba tepla v budově tak zatím klesla o třetinu. V minulém volebním období skončila renovace fasády.