Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Jaderná elektrárna Temelín modernizuje velíny, hotový má ten v prvním bloku

25. 06. 2024

V obou velínech, kterým se také říká blokové dozorny, odborníci zaizolují potrubí vzduchotechniky, nainstalují speciální akustický panel za operátory, zmodernizují osvětlení, ale také vymění nábytek nebo koberec. „Má to nejen estetický význam, ale i praktický význam. Operátům jsme chtěli vytvořit klidnější prostředí, především pak snížit zvukové efekty vzduchotechniky. A to se díky úpravám povedlo,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Každý ze dvou bloků má svůj vlastní velín. Čtyři operátoři se zde střídají v osmihodinových směnách. Dohlíží na správné fungování automatických řídicích systémů. Ručně by zasahovali, pokud by řídicí systém nezareagoval podle očekávání. A platí to i naopak. V případě chyby operátora by zasáhl řídicí systém. Práci ve velínu předchází technická vysoká škola a další dvouletá příprava už přímo ve společnosti ČEZ zakončená několika zkouškami.

Podle energetiků jsou úpravy na velínech náročné, protože se dělají za provozu. Během odstávky reaktoru mají totiž operátoři mnohem víc práce než za provozu, musí zařízení zajistit tak, aby na něm mohli další technici provádět kontroly, údržby nebo modernizace. Během provozu pak operátoři především kontrolují parametry, popsal Sviták.

ČEZ letos investuje do JETE 4,1 miliardy korun. Jde o 220 investičních akcí především z oblastí, jako je bezpečnost, efektivita a ekologie. Z toho dělají technici 134 investičních akcí během odstávek. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 6,9 terawatthodin elektřiny.