Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Jablonec nad Nisou chce zrevitalizovat koryto Bílé Nisy a zpřístupnit ho lidem

12. 07. 2024

"Cílem je vytvořit v rámci mezinárodního konsorcia s akademickými institucemi, odborníky a městy komplexní postup pro plánování revitalizací městských a příměstských vodních toků. Tento postup zohledňuje ekologické, institucionální, sociální a urbanistické aspekty a bude pilotně vyzkoušený v partnerských městech," doplnila Opočenská. Studie revitalizace Bílé Nisy by tak měla Jablonec přijít na necelé tři miliony korun, přičemž město se bude podílet 430.000 korunami, zbytek půjde z evropských a státních fondů.

Úprav by se měl podle Opočenské dočkat díky projektu v budoucnu zhruba kilometr dlouhý úsek Bílé Nisy v jablonecké části Mšeno od základny hasičského záchranného sboru po ulici Ivana Olbrachta. "Výsledkem by měl být krásný, zmeandrovaný a přírodě blízký vodní tok se zelení a s nějakou návštěvnickou infrastrukturou, která bude mít rekreační potenciál," doplnila k záměru náměstkyně.

Dnes je úsek řeky v těchto místech vybetonovaný, nepřístupný a po celé délce rovný. "Není to projekt na jedno volební období," uvedla náměstkyně. Jde podle ní o dlouhý úsek a velké množství zapojených aktérů. "Jsou to jednak vlastníci, ale také uživatelé těch pozemků a obyvatelé sídliště Čelakovského. Bez jejich zapojení nebudeme a ani nechceme ten projekt vymýšlet," dodala Opočenská. V současné době už se podle ní pracuje v Jablonci na biologickém průzkumu, geodetickém zaměření a zpracovává se vodohospodářská technická studie proveditelnosti.

Hlavním partnerem mezinárodního projektu je Technická univerzita Drážďany, kromě Jablonce jsou v něm podle Opočenské zapojeni například Leibnizův institut Drážďany, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Slovenská technická univerzita v Bratislavě či Univerzita přírodních věd v Poznani.