Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Půlmiliardový energetický projekt Liberce je dle opozice dvojnásobně předražený

12. 09. 2024

Liberec zakázku zadal formou EPC projektu (Energetické služby se zárukou), kdy vybraný uchazeč úsporná opatření vyprojektuje, provede i garantuje dojednanou výší energetických úspor. Radnice do projektu zahrnula budovu Malého divadla, úřednické budovy Uran a školské objekty s tím, že úspor docílí zateplením budov, výměnou osvětlení či instalaci fotovoltaických panelů.

Dojednanou cenu 482,5 milionu korun bez DPH považují opoziční zastupitelé za příliš vysokou. Vycházejí z kontroly jednotlivých položek, kterou provedli ve spolupráci s předsedou krajské organizace TOP 09 Zdeňkem Chmelíkem. "Takřka všechno je předražené zhruba dvojnásobně, než je běžná cena na trhu. Někdy i více. Zateplení stěn, rekuperační jednotky či osvětlení," uvedl Felcman. Za ukázkově absurdní považuje nacenění fotovoltaických panelů. "Které si město kupuje za dvojapůlnásobek ceny, než za kterou je pořídilo teď v červnu v rámci jiné zakázky na další městské budovy," dodal. Výsledky jejich zjištění jsou veřejně dostupné na internetu.

Prachařová jejich zjištění odmítá a označuje za vytržená z kontextu. Podle ní navíc nejsou částky definitivní a nyní se provádí takzvaná verifikace, tedy ověřování, co se bude v jednotlivých budovách dělat. "To znamená - bude tam skutečně napočítáno, kolik svítidel a jakého typu, protože teď je to v nějakých průměrných cenách," uvedla. Nadále odmítá, že by se dopustili nějakého pochybení. "Celá soutěž na projekty byla pochopitelně v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, ale také v souladu se zákonem o hospodaření s energiemi," řekla.

Podle Baxy ale zakázku, do níž se nejprve přihlásily čtyři firmy, aby nakonec soutěžily jen dvě, provází pochybnosti. "Těch signálů, že firmy spolu doopravdy nesoutěží, mělo vedení města spoustu. V takové situaci si mělo sjednávané ceny i smluvní podmínky důsledně ověřovat. Nic z toho se ale nestalo, město si nechalo cenu i smluvní podmínky dodavatelem prostě nadiktovat," řekl Baxa.

I když je Prachařová přesvědčená, že soutěž byla v pořádku, nechá vedení města zakázku prověřit. "Oslovili jsme dvě poradenské společnosti tak, aby nám potom tu verifikaci zkontrolovaly, abychom to ještě znova prošli a aby to všechno opravdu sedělo," dodala náměstkyně.

Opoziční zastupitelé přesto míní, že jediným řešením je odstoupení od smlouvy. Pokud tak město neučiní, podají trestní oznámení. Na svá zjištění již upozornili ministerstvo pro místní rozvoj, Národní rozvojovou banku i kontrolní orgány EU, neboť město by na tuto zakázku mělo získat evropskou dotaci bezmála 194 milionů korun.