Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Elektrárna a teplárna Dětmarovice není povodní zasažena, je připravena nadále dodávat teplo a elektřinu. ČEZ Teplárenská pomůže Bohumínu čerpadly

17. 09. 2024

Teplárna Dětmarovice se nachází u Ostravy, v těsné blízkosti polských hranic, a přestože je v blízkosti řeky Olše, nebyl její provoz dotčen. Svým zákazníkům napojeným na systém centrálního zásobování teplem je proto schopna i nadále dodávat teplo pro ohřev vody i vytápění objektů a také elektřinu

„Dodávky teplé vody do Orlové pokračují bez přerušení, a jakmile město požádá, jsme schopni okamžitě zahájit i dodávky tepla. Situace v Bohumíně je bohužel taková, že v tuto chvíli nejsou dodávky možné, naše teplárna je ale obnoví okamžitě, jakmile bude Bohumín připraven je přijmout. Pro Bohumín jsme také připravili individuální program, kde místním zákazníkům nabídneme odložení splatnosti záloh a nesplacených faktur, splátkové kalendáře a zároveň nebudeme zákazníky v tuto chvíli upomínat,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO a předseda dozorčí rady ČEZ Teplárenská Kamil Čermák.

V Orlové využívá dálkové teplo a teplou vodu od ČEZ téměř 9 tisíc bytů, v Bohumíně více než pět tisíc domácností. Před zahájením dodávek do Bohumína bude nejprve nutné zkontrolovat výměníkové stanice a technologie ve správě města. I s tím nabízí technici ČEZ Teplárenské pomoc, tak aby bylo možno po opadnutí vody zahájit dodávky co nejdříve. Zároveň ČEZ Teplárenská zapůjčí Bohumínu čerpadla pro rychlejší odstranění vody z okolí teplárenské infrastruktury.

Elektrárna Dětmarovice (EDĚ) byla postavena v letech 1972 až 1976 a svým výkonem 600 MW je největší klasickou elektrárnou na Moravě. V plném proudu je tu dnes výstavba nových nízkoemisních zdrojů s vysokou účinností – biomasové kotelny a dvou kogeneračních jednotek. Právě tato nová teplárna zajistí na další desítky let spolehlivé dodávky tepla pro velké zákazníky v okolí napojené na systém centrálního zásobování teplem – zejména pro Bohumín a Orlovou.