Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Elektrárna Opatovice zahájí v pátek 13. září topnou sezonu

12. 09. 2024

"Vzhledem k předpovědi chladných dní jsme se rozhodli zahájit vytápění již v pátek, tedy o den dříve, než stanoví vyhláška. Cílem je zajistit našim zákazníkům tepelný komfort již na víkend," uvedl ředitel společnosti EOP Distribuce Karel Čipera.

Na začátku září panovaly letní teploty, nyní se předpokládá pokles pod deset stupňů ještě před víkendem. Podle elektrárny to připomíná situaci z let 2010 a 2017, kdy se začalo topit již od začátku září. Naopak v loňském roce se radiátory rozehřály až v polovině října.

Podle vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu začíná otopné období každoročně 1. září a trvá až do 31. května následujícího roku. Zahájení, přerušení a ukončení dodávek tepla závisí na průměrných denních teplotách venkovního vzduchu a prognózách meteorologů. Pokud průměrná denní teplota klesne pod 13 stupňů po dobu dvou po sobě jdoucích dní a neočekává se její opětovný vzestup, teplárny začínají teplo dodávat. Dodávky naopak skončí, pokud teploty opět vystoupí nad tuto hodnotu a není předpoklad jejich dalšího poklesu.

Elektrárna Opatovice zvýšila cenu tepla od letošního ledna o 4,8 procenta. Měsíční výdaje za teplo a teplou vodu se tak běžné domácnosti zvýšily o více než 60 korun. Elektrárna zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a přilehlých obcí, což je kolem 63.000 domácností a také stovky institucí jako nemocnice, školy a podniky.