Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Část vodních elektráren omezila kvůli povodním provoz, z velkých Vrané a Střekov

16. 09. 2024

"Na všech vodních elektrárnách provozovaných v ČR Skupinou ČEZ platí v současnosti vyšší stupeň pohotovosti. Obsluhy jsou na elektrárnách přítomné v režimu 24/7," uvedl mluvčí ČEZ Martin Schreier. Připomněl, že provozovatelé spolupracují s vodohospodáři, a podílí se tak na regulaci vodních nádrží.

Z velkých vodních elektráren je tak v současné době odstavena elektrárna Vrané a dále malé vodní elektrárny Kořensko a Hněvkovice. Vysoká hladina vody pod přehradami a nízký spád neumožňují provoz soustrojí. Od soboty byla kvůli vysoké hladině spodní vody postupně odstavována také elektárna Střekov a některé další malé vodní elektrárny ČEZ. Některé menší vodní elektrárny musel kvůli současným podmínkám odstavit také E.ON.

Provoz vodní elektrárny se podle provozovatelů striktně řídí manipulačním řádem příslušného povodí, které je zároveň vlastníkem vodního díla. "Jiné řízení s vlivem na stav hladiny vodního díla jim ale nenáleží. Role vodních elektráren spočívá pouze v převedení části povodňových vod přes vodní dílo. Vodní elektrárna přitom umí odebrat vodě část destrukčního charakteru její energie," popsal Schreier.

Podle něj ovšem výraznější škody na elektrárnách nehrozí. Může jít například o menší zatékání, jinak jsou ovšem elektrárny na velkou vodu většinou připraveny. Pomohla k tomu i opatření z minulosti.

Moravu a Slezsko od víkendu sužují povodně, problémy a škody působí také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy.