Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Odpoledne zůstávalo bez elektřiny 68.000 domácností, ráno jich bylo 118.000

16. 09. 2024

"Aktuálně k 20:00 evidujeme 109 poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na napětí nízkém," sdělila ČTK mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Během dnešního dne se podle ní podařilo připojit 50.000 domácností zpět k distribuční soustavě. Odpoledne tak zůstávalo bez elektřiny 63.000 domácností.

I nadále je podle mluvčí situace složitá v Moravskoslezském kraji a v Olomouckém kraji. Naopak kalamitní stav byl k 19:00 odvolán v Libereckém kraji a v okrese Náchod v kraji Královéhradeckém. "Postupně zprovozňujeme stanice v Jeseníku a také kabelové vedení v Litovli," doplnila Holingerová. Nadále je bez elektřiny 1400 domácností v kraji Pardubickém. "V ostatních krajích a okresech se již situace uklidnila, aktuálně řešíme jednotlivé poruchy na vedení vysokého napětí, bez elektřiny jsou desítky domácností," uvedla.

Distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON, která působí zejména na jihu Čech a Moravy, eviduje k dnešnímu večeru 5000 domácností bez dodávek elektrické energie. ČTK to sdělil mluvčí E.ON Roman Šperňák. Dnes ráno měla firma nahlášeno přibližně 5500 míst bez proudu. Nejvíce zákazníků bez elektrického proudu evidují stále na jižní Moravě a na Prostějovsku v Olomouckém kraji, kde má omezené dodávky přes 3000, respektive 1400 odběratelů. Ve Zlínském kraji má omezené dodávky zhruba tisícovka odběratelů. Na Vysočině je to pak kolem 20 míst s omezením a v jižních Čechách zbývá podle mluvčího opravit poslední stovka míst.

Na odstranění následků kalamity pracují podle Holingerové tisícovky pracovníků poruchových čet, subdodavatelských firem, pracovníci call centra i dispečinku. "Nejčastější příčinou poruch byl pád stromů a větví do vedení, došlo k poškození podpěrných bodů, distribučních trafostanic a zaplavení dvou rozvoden – Krnov a Bohumín, které jsou dálkově vypnuty. Čekáme, až opadne voda, okamžitě poté budeme vysušovat, kontrolovat a uvádět do provozu," dodala. Bližší informace ohledně opětovného připojení k síti najdou zákazníci na webu firmy.