Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Mobilní zařízení firmy Karbox z Přelouče umí získávat vodu ze vzduchu

21. 06. 2023

Firma Karbox je součástí holdingu Czechoslovak Group (CSG). Novinku pojmenovala EWA (Emergency Water from Air). Ve velmi suchém prostředí vytvoří za den 25 až 30 litrů vody.

EWA má tvar krychle, jedna strana měří 120 centimetrů, je na podvozku poháněném elektromotorem. Elektrickou energii nutnou k pohonu i k získávání vody ze vzduchu může získávat ze sítě nebo ze solárních panelů.

"Zařízení jsme testovali v Austrálii, která je převážně pouštním kontinentem a na odlehlých místech ve vnitrozemí řeší malé vesnice či farmy každodenní nedostatek vody. Pro srovnání litr balené pitné vody stojí pět australských dolarů, EWA vyrobí litr vody za dolar. Také proto je Austrálie pro toto zařízení významným potenciálním trhem," řekl projektový manažer firmy Miroslav Nosek.

Laboratorní testy podle něj ověřily, že vyprodukovaná voda je vhodná k přímé spotřebě a splňuje parametry pro kojeneckou vodu. EWA je odvozená od většího a podobně fungujícího zařízení S.A.W.E.R. (Solar Air Water Earth Resources). Česká republika za něj získala loni na výstavě EXPO v Dubaji cenu za nejlepší inovaci.

Kromě Austrálie jsou dalšími potenciálními trhy Střední východ, pouštní oblasti v jižní Americe, Afrika a další suché oblasti na Zemi. Zařízení firma vyvinula s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT. Akademici budou mít roli výzkumníků a Karbox bude mít na starosti výrobu, globální marketing a distribuci.

"V současné době zařízení EWA prezentujeme potenciálním zákazníkům, tedy komunitám žijícím v suchých oblastech, vojákům, hasičům a záchranářům," řekl Nosek. Zařízení je chráněné patentem.

Holding CSG vlastní český podnikatel Michal Strnad. Jeho součástí jsou například automobilka Tatra Trucks, producent malorážové munice Fiocchi a výrobce radarů Retia. V podnicích začleněných do holdingu CSG a v propojených firmách pracuje více než 10.000 zaměstnanců. Hlavními obory holdingu jsou strojírenství, automobilový, železniční, letecký průmysl a obranný průmysl.