Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

ZČU podepsala dohodu o spolupráci s francouzskou státní energetickou firmou EDF

18. 09. 2023

"Dlouholetá spolupráce s našimi francouzskými partnery zahrnuje mnoho rozličných oborů. Jedním z význačných milníků této spolupráce byl první tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, který měl prokazatelný dopad na zájem uchazečů a uchazeček o studium oborů věnovaných jaderné energetice na našich fakultách strojní a elektrotechnické," řekl rektor ZČU Miroslav Lávička.

ČR plánuje stavbu až čtyř jaderných bloků. "To bude vyžadovat obrovské posílení oblasti vzdělávání a kvalifikace lidských zdrojů. EDF je připravena přispět k úspěchu českého jaderného programu prostřednictvím sdílení svého know-how z projektování, výstavby a provozu jaderných elektráren v Evropě pro účely vzdělávání nové generace profesionálů," řekl ředitel EDF Nuclear Czechia Roman Zdebor.

Uchazeči o stavbu jaderného bloku v Dukovanech teď dokončují finální nabídky, čas na jejich podání mají do 2. října. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036. Úvodní nabídky podaly kromě EDF ještě jihokorejský KHNP a severoamerický Westinghouse. Projekt by měl být největší investicí ČR v novodobé historii, podle vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard Kč v cenách z roku 2020. ČEZ loni dostal ještě nabídky na opce na další blok v Dukovanech a stavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně. Loni v listopadu uchazeči v prezentaci svých nabídek uvedli, že chtějí do projektu úzce zapojit i český průmysl a využívat svých zkušeností z projektů po celém světě.

Spolupráce mezi českým a francouzským jaderným průmyslem funguje podle Zbedora už desítky let. ZČU a EDF se teď zaměří na zlepšení vzdělávání studentů jaderné energetiky v graduálním a postgraduálním studiu. "Konkrétně půjde o stipendia, studijní pobyty českých studentů, studentek a pedagogů ve firmách skupiny EDF nebo stáže pro studující na úrovni doktorského studia a pedagogy," řekl mluvčí. Obě strany chtějí podporovat výzkumné projekty z jaderné fyziky a strojírenství, hlavně z programů EU. EDF bude poskytovat české akademické obci nejnovější informace týkající se reaktorů EPR (evropský tlakovodní reaktor nové generace) a technologie malých modulárních reaktorů, které mají být kromě obnovitelných zdrojů budoucím trendem světové energetiky.

EDF, která působí ve 23 zemích, je největším světovým provozovatelem jaderných elektráren a evropským lídrem v oblasti obnovitelných zdrojů. Patří mezi globálně největší poskytovatele nízkouhlíkových řešení v energetice.