Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Svitavy by se chtěly podílet na výstavbě místní větrné elektrárny firmy ČEZ

30. 11. 2023

"Za město Svitavy určitě, pokud by se zde mělo stavět, nebudeme chtít symbolický příspěvek z daného větrníku, ale rozhodně bychom chtěli být spoluinvestory stavby. V jakém procentním podílu a v jaké výši, to je věc, která by se měla prodiskutovat v zastupitelstev, je to klasický obchod," uvedl Šimek.

Celkem bylo osloveno 500 respondentů, výsledky dotazníkového šeření se nyní zpracovávají. K dispozici by mohly být koncem příštího týdne. V obcích, v jejichž okolí již větrné elektrárny stojí, je jejich vnímání veřejnosti podle Šimka výrazně vstřícnější než v místech, kde s nimi lidé zkušenosti nemají. Pozitivně na ně nahlížejí například obyvatelé Anenské Studánky, Skleného nebo Vendolí.

Obce chtějí také uspořádat debaty s odborníky o větrné energetice. Uskutečnit by se měly během zimy, na jaře Šimek předpokládá, že zastupitelstva rozhodnou o spolupráci s investorem. Příprava elektráren bude trvat několik let, posuzovat se bude i vliv na životní prostředí (EIA) a budou se muset změnit územní plány obcí.

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje si pro výstavbu větrných elektráren na Svitavsku a Orlickoústecku vytipovala území od Anenské Studánky na Orlickoústecku přes Opatov, Opatovec, Svitavy a Hradec nad Svitavou. Další místa leží v katastrech obcí Kamenná Horka, Pohledy, Sklené, Koclířov a Dětřichov. Reálný odhad počítá na Svitavsku a Orlickoústecku s deseti až 20 větrnými elektrárnami, většímu počtu brání ochrana přírody a krajiny, limity plynoucí z vyhrazeného prostoru pro civilní a vojenské letectví nebo možnosti připojení do distribuční sítě.

Jiní investoři v Pardubickém kraji již s přípravou výstavby pokročili. Obyvatelé Krouny na Chrudimsku v referendu s výstavbou větrné elektrárny na svém katastru souhlasili. Plánovaný větrník má mít výkon až 6,5 megawattu. Firma PV Consulting za to nabízí Krouně ročně do obecní pokladny 1,95 milionu korun. A zároveň přislíbil, že bude obyvatelům poskytovat levnější elektřinu, v průměru by měli ročně uspořit 11.600 korun oproti současným účtům. Nabídka je na 20 let. Příznivý byl i výsledek plebiscitu v Anenské Studánce na Orlickoústecku, kde chce vyrábět energii z větru společnost NOHO Energy. Pro obec by to znamenalo dlouhodobé benefity. U obce již několik větrníků stojí, před 15 lety je tam vybudovala společnost S&M CZ.

Nejvýkonnější větrná elektrárna v Česku by mohla stát u Stašova na Svitavsku. Společnost PV Consulting tam chce vybudovat větrník s instalovaným výkonem až 7,2 megawattu (MW). Obyvatelé, kteří se zúčastnili ankety, se záměrem z větší části souhlasili. Dosud nejvýkonnější větrná elektrárna v zemi s instalovaným výkonem 4,2 megawattu (MW) byla nedávno spuštěna v Žipotíně, místní části obce Gruna na Svitavsku.