Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Solární energie v domácnosti: Jak ji využívat na maximum (nejen) s Elektřinou pro soláry

12. 02. 2024

Co mohou jednotlivé fotovoltaické systémy domácnosti poskytnout?

  • Fotovoltaika s ohřevem vody

Tato varianta je cenově nejdostupnější a lze na ni čerpat dotaci ve výši od 60 000 Kč. Pakliže spotřebiče načerpanou energii nespotřebují, lze ji využít k ohřátí vody v domácnosti.

  • Fotovoltaika s tepelným čerpadlem

Jedná se o nejzelenější možnost, jakou můžete svůj domov vybavit. Investice do ní je sice finančně nejnáročnější, má ovšem nejrychlejší návratnost. Pomocí solárně napájeného tepelného čerpadla se zejména na jaře a na podzim snadno vytopí celá domácnost.

  • Fotovoltaika s bateriovým úložištěm

Je dobré mít eso v rukávu a pojistit si, že při výpadku sítě budete mít elektřinu stále po ruce. Přesně to nabízí bateriové úložiště, díky němuž jste o kus blíž energetické soběstačnosti. ČEZ Battery Box je přesně takovou pojistkou - nastřádanou energii ze slunce nemusíte ihned využít, místo toho si ji schováte na později, třeba na odpoledne nebo na večer.

Speciální tarif pro majitele fotovoltaik: Elektřina pro soláry

Pokud jste si pořídili střešní fotovoltaiku, poraďte se se svým dodavatelem, který tarif je pro vás nejvýhodnější, abyste měli z vyrobené elektřiny co největší užitek. U ČEZ Prodej můžete zvolit buď výkup elektřiny, kdy od vás dodavatel přebytky z výroby za fixní cenu odkoupí, nebo speciální tarif Elektřina pro soláry. Vyrobenou elektřinu, kterou nezvládnete doma spotřebovat, pošlete do sítě, její cena se vám odečte od elektřiny, kterou naopak v zamračených dnech, kdy vám fotovoltaika nevyrábí, ze sítě použijete.