Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Zřícení mostu v Baltimoru může zasáhnout některé automobilky

27. 03. 2024

Incident přišel v době, kdy globální lodní dopravu v posledních týdnech narušily vojenský konflikt v Suezském průplavu a nízká hladina vody v Panamském průplavu.

V baltimorském přístavu je podle agentury Reuters v současnosti víceméně uvězněno nejméně 40 lodí. Dalších zhruba 30 lodí tam mělo v plánu v dohledné době připlout. Ty budou muset zřejmě zamířit do jiných přístavů na východním pobřeží, uvedl profesor a odborník na dodavatelské řetězce z Pensylvánské státní univerzity Kevin Linderman. Není však jisté, zda ostatní přístavy zvládnou odbavit zboží určené pro Baltimore, a je tak podle něj možné, že přepravci nebudou schopni efektivně zásobovat americké trhy. U přístavů na západním pobřeží také není jasné, zda budou schopné odbavovat kontejnery, ve kterých se přepravují automobily a zemědělské a stavební stroje, dodala agentura Bloomberg.

Přístav Baltimore využívá k přepravě vozů a dodávek autodílů řada velkých výrobců automobilů, včetně General Motors, Toyoty a Volkswagenu. Po uzavření přístavu budou muset najít jiné přístavy. Narušení kamionové dopravy by pak mohlo způsobit problémy i těm výrobcům automobilů, kteří přístav přímo nevyužívají. Finanční ředitel automobilky Ford John Lawler v rozhovoru pro televizi Bloomberg řekl, že Ford přesměrovává dodávky autodílů do jiných přístavů na východním pobřeží a tato situace "trochu prodlouží dodavatelský řetězec".