Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Ceny ropy po zprávě o růstu zásob v USA ztrácejí zhruba půl procenta

27. 03. 2024

Kolem 18:00 SEČ cena severomořské ropy Brent ztrácela 0,4 procenta a produkt se prodával za bezmála 85,90 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI ve stejnou dobu klesala také o 0,4 procenta pod 81,30 dolaru za barel.

Minulý týden se ceny ropy vyšplhaly na nejvyšší úroveň od října. Poté ale ustoupily a zůstávají přibližně tři procenta nad průměrnou uzavírací cenou v prvním březnovém týdnu.

Zásoby ropy v USA v týdnu do 22. března podle amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) vzrostly o 3,2 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters očekávali jejich pokles o 1,3 milionu barelů.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem, společně známí jako OPEC+, pravděpodobně neučiní žádné změny v těžbě ropy až do červnového setkání svých ministrů. Agentuře Reuters to sdělily tři její zdroje před setkáním, které se uskuteční příští týden a na němž se bude hodnotit situace na trhu a plnění omezení těžby ze strany členů organizace. OPEC+ se tento měsíc dohodl na prodloužení omezení těžby o přibližně 2,2 milionu barelů denně (bpd) do konce června.

 

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent květen 85,87 86,25
New York - NYMEX WTI květen 81,28 81,62

vjn ank