Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Ruský dronový útok na střední Ukrajině podle Kyjeva poškodil elektrorozvodnu

02. 04. 2024

Devět dronů bylo sestřeleno nad Dněpropetrovskou oblastí, kde však trosky způsobily dva požáry v oblastním hlavním městě Dnipru, uvedl guvernér Serhij Lysak. Oba požáry byly podle něj uhašeny.

V Kirovohradské oblasti dron zasáhl rozvodnu vysokého napětí a způsobil tam požár, uvedl provozovatel rozvodné sítě Ukrenergo. Společnost byla nucena přerušit dodávky elektrického proudu.

Protivzdušná obrana podle armády dokázala sestřelit devět z deseti útočících ruských dronů.

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR naopak dnes podle deníku Ukrajinska pravda oznámila, že se jí podařilo vyřadit z provozu elektrickou rozvodnu v Sevastopolu na ukrajinském poloostrově Krym, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Místní média podle Ukrajinské pravdy napsala, že v noci obyvatelé Sevastopolu slyšeli výbuchy, po nichž byly v jedné ze čtvrtí města přerušeny dodávky elektřiny. Moskvou dosazený gubernátor Michail Razvožajev tvrdí, že šlo o "technologickou poruchu" a že dodávky byly záhy obnoveny.

Rusko v posledních týdnech útočí na ukrajinská energetická zařízení. Způsobilo značné škody a řada oblastí se potýká s výpadky dodávek elektřiny. Naopak také Ukrajina v posledních měsících podniká ve zvýšené míře útoky proti energetickým zařízením v Rusku.