Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Množství prachu v ovzduší bylo nebývalé, důvody budou meteorologové analyzovat

03. 04. 2024

Přesnou příčinu toho, proč se prach dostal do nižších vrstev atmosféry a jeho koncentrace byly vysoké, budou meteorologové teprve analyzovat. „Nicméně lze předpokládat, že velmi dobré rozptylové podmínky, stabilní proudění a související vertikální promíchávání vedlo k přenosu prachu z vyšších hladin do nižších,“ uvedl Vlček.

Šlo o jev, který dosud pracoviště ČHMÚ průběžně nesledovala a ČHMÚ ani nemá v tomto případě vhodný mechanismus pro včasné informování veřejnosti. Obvykle totiž při přenosu saharského prachu šlo z pohledu přízemních koncentrací o časově omezený jev, který zasahoval pouze část území Česka. Vlček také zmínil, že předpověď jednoho z modelů, který ČHMÚ využívá, predikoval několikanásobně nižší koncentrace.

I když meteorologové věděli o příchodu saharského prachu tři dny předem a ve veřejných zdrojích byly informace dostupné, k veřejnosti se dostala z ČHMÚ až v sobotu informace o vyhlášení smogové situace. Ta se vydává v okamžiku, kdy dvanáctihodinové koncentrace prachových částic překročí hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový alespoň na polovině stanic pro danou oblast a je zřejmé, že v následujících 24 hodinách koncentrace neklesnou pod tuto hodnotu.