Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Počet potvrzených obětí výbuchu v italské vodní elektrárně se zvýšil na šest

11. 04. 2024

Ve vodní elektrárně v hrázi nádrže Suviana, která se nachází v Apeninách nedaleko Boloně, v úterý nastal výbuch následovaný požárem. Na místě pracovali zaměstnanci provozovatele elektrárny z polostátní skupiny Enel a pracovníci firem, které prováděly údržbu.

Pátrání po obětech a možných přeživších začalo krátce po výbuchu v úterý odpoledne. Práci však ztěžuje náročné prostředí elektrárny. Neštěstí se stalo několik podlaží pod úrovní země a problémem je také znečištěná voda, která objekt zaplavila.

Po výbuchu bylo hospitalizováno pět lidí, z nichž čtyři zůstávají podle agentury ANSA stále v nemocnici. Jejich stav je však stabilizovaný.

V Boloni se dnes konal protest a stávka, jejíž účastníci kritizovali špatné pracovní podmínky. Demonstranti požadovali rovněž větší bezpečnost na pracovištích. Na hlavním náměstí před chrámem svatého Petronia se shromáždilo podle organizátorů 15.000 lidí. K zajištění větší bezpečnosti na pracovištích vyzvali starosta Boloně Matteo Lepore či šéf kraje Emilia-Romagna Stefano Bonaccini, oba ze středolevicové Demokratické strany, která je na celostátní úrovni nyní v opozici. Oba politici rovněž vyzvali koncern Enel, který je pod státní kontrolou, aby spolupracoval s vyšetřovateli na objasnění příčin neštěstí. "Jsme lidé, ne stroje - bezpečnost není nákladem či luxusem, ale povinností," řekl boloňský arcibiskup kardinál Matteo Zuppi.

Příčiny neštěstí začala vyšetřovat prokuratura, která se mimo jiné zaměří na zadávání zakázek externím firmám. Oznámil to dnes šéf prokuratury v Boloni Giuseppe Amato. Podle něj vyšetřovatelé budou mimo jiné prověřovat, zda externí firmy dodržovaly všechna bezpečnostní nařízení.

Zaměstnanci energetické společnosti Enel dnes na demonstraci kritizovali zadávání zakázek externím firmám, které sleduje pouze parametr nejnižší ceny. "Tak se cítíme v nebezpečí my i kolegové z firem, které dostaly zakázku," řekl zaměstnanec Enelu Gianmarco Cimatti deníku La Repubblica. Kritizoval také snižování počtu zaměstnanců energetického koncernu, které podle něj zvýšilo zátěž pro lidi, kteří ve firmě dále pracují.

Italské odborové svazy dlouhodobě kritizují vysoký počet smrtelných pracovních úrazů, který je podle nich způsobený častým nedodržováním předpisů firmami i nedostatečným vymáháním zákonných povinností státními orgány. Podle státní pracovní pojišťovny Inail loni zemřelo při práci 1041 lidí. V údaji jsou započítáni i lidé, kteří zemřeli na cestě do práce a z ní. Těch bylo v loňském roce 242.