Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

ČEZ letos investuje na Dlouhých stráních přes 400 mil. Kč

13. 04. 2024

„Význam Dlouhých strání si uvědomujeme a pravidelně investujeme do zvýšení spolehlivosti provozu a bezpečnosti elektrárny. Letos a v příštím roce půjde o důležitou modernizaci zařízení obou soustrojí. Tím ale práce rozhodně neskončí, po roce 2030 nás čekají další a ještě významnější investice,“ vysvětlil ředitel vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Hlavní letošní investice se soustředí na turbosoustrojí TG2 – v plánu je například výměna statorového vinutí a vystředění celého soustrojí, upgrade hardwaru řídícího systému, modernizace buzení, oprava hydromotorů a nové vnitřní nátěry přivaděčů vody z horní nádrže do turbíny. Kromě toho se počítá i s mnoha drobnějšími pracemi, například opravou mostů na silnici vedoucí k horní nádrži, důležitá bude také instalace stacionárního jeřábu u dolní nádrže, který zajistí vyšší bezpečnost.

„Budeme opravovat velkou část soustrojí, což znamená, že musíme stator i rotor vytáhnout takzvaně na pozici, tedy na speciálně vyztužená místa v turbínové kaverně. Technicky náročná bude také oprava hřídele, která se bude provádět na soustruhu až v Plzni,“ upřesnil šéf elektrárny Ludvík Štrobl. Hřídel rozloženou na dvě části, z nichž jedna váží 28 a druhá skoro 33 tun, převezou do Plzně speciálně upravené tahače.

Práce, které začaly na počátku dubna, potrvají až do začátku ledna 2025 a budou se na nich podílet desítky pracovníků několika českých firem. Od 19. 8. do 20. 9. 2024, kdy bude odstaveno také turbosoustrojí TG1, si vyžádají kompletní odstávku elektrárny.