Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Ve vodní elektrárně na severu Itálie nalezli tělo sedmé oběti výbuchu

12. 04. 2024

Kvůli výbuchu ve vodní elektrárně u nádrže Suviana nedaleko Bologně zemřelo sedm techniků a dělníků z Itálie a Rumunska. Jednalo se o zaměstnance koncernu Enel, který elektrárnu provozuje, či firem, jež pracovaly na tamních zařízeních. Zemřeli i dva důchodci, kteří působili na místě jako poradci.

Vyproštění těl mrtvých z objektu elektrárny, který se nachází pod hladinou nádrže, trvalo několik dní kvůli složité situaci na místě. "Zásah byl od začátku komplikovaný mezi troskami a kovovými úlomky, viditelnost zpočátku činila 20 centimetrů," řekl dnes šéf hasičů Carlo Dall'Oppio. Další komplikaci představovala voda znečištěná palivem a oleji.

Příčiny neštěstí začala vyšetřovat prokuratura v Bologni. Ve čtvrtek se konala v tomto městě demonstrace odborů za větší bezpečnost na pracovišti. Šéf firmy Enel Green Power, která má v italském koncernu na starosti vodní elektrárny, Salvatore Bernabei však dnes odmítl, že by zařízení mělo problémy s bezpečností. Od roku 2022 se v elektrárně uskutečnily práce na její "technologické aktualizaci", řekl deníku Corriere della Sera. Podle něj vyšetřovatelé již zabavili zařízení, které monitoruje aktivity elektrárny.

Italské odborové svazy dlouhodobě kritizují vysoký počet smrtelných pracovních úrazů, který je podle nich způsobený častým nedodržováním předpisů firmami i nedostatečným vymáháním zákonných povinností státními orgány. Podle státní pracovní pojišťovny Inail loni zemřelo při práci 1041 lidí. V údaji jsou započítáni i lidé, kteří zemřeli na cestě do práce a z ní. Těch bylo v loňském roce 242.