Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Ropa zlevňuje, Brent se nachází v těsné blízkosti 90 dolarů za barel

11. 04. 2024

Produkci několika jednotek v rafinerii společnosti Motiva Enterprise v texaském městě Port Arthur zastavil výpadek elektřiny. Poklesy produkce v rafineriích obvykle vedou ke snížení poptávky po ropě, píše agentura Reuters. "Je to obří rafinerie a delší omezení produkce by mohlo být pro ceny ropy negativní," uvedl analytik Bob Yawger ze společnosti Mizuho.

Výraznějšímu propadu cen ropy nicméně brání přetrvávající obavy, že válka Izraele s palestinským hnutím Hamás by mohla přerůst v širší konflikt na Blízkém východě a narušit dodávky ropy z tohoto regionu. Podporovatelem Hamásu je Írán, který je třetím největším producentem ropy v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). Obchodníci se obávají, že Írán by mohl podniknout odvetné akce vůči Izraeli, který viní z útoku na svůj konzulát v Damašku

Kartel OPEC dnes navíc předpověděl silnou poptávku po pohonných hmotách v letních měsících. Potvrdil rovněž, že celosvětová poptávka po ropě by se podle jeho odhadů měla letos zvýšit o 2,25 milionu barelů denně a napřesrok o 1,85 milionu barelů denně.

 

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent červen 90,05 90,48
New York - NYMEX WTI květen 85,52 86,21