Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Vodovody a kanalizace Jesenicka mají v plánu vybudovat nový vodárenský dispečink

24. 04. 2024

Vedení VaK Jesenicka dalo zpracovat technicko-ekonomickou studii vodárenského dispečinku. Z materiálu vzejdou technická a finanční náročnost projektu, který podle Černého zabere několik let. Firma provozuje 32 vodárenských objektů, jako je úpravna vody, čerpací stanice, vodojemy či přerušovací komory. Tato zařízení bude nový dispečink postupně monitorovat, případně i řídit.

"Probíhají přípravné práce na vybudování vodárenského dispečinku, který nám umožní detailnější a hlavně nepřetržité sledování vodohospodářské infrastruktury," uvedl Černý, podle kterého nový dispečink zefektivní odhalování poruch na vodovodní síti. "Jejich včasnější opravou dokážeme ztráty zase o něco snížit," dodal. Technikům VaK Jesenicka se daří pátým rokem v řadě držet ztráty vody, které vznikají kvůli poruchách vodovodního řadu, blízko hranice deseti procent. Podíl ztrát pitné vody loni na Jesenicku činil 10,3 procenta, republikový průměr podle Černého obnášel 14,7 procenta.

Společnost Vak Jeseník postupně investuje do oprav a modernizace vodovodní a kanalizační sítě. Letošní hlavní investiční akcí bude připojení nového vodního zdroje Keprnický potok na zrekonstruovanou úpravnu vody v Adolfovicích, která zásobuje pitnou vodou přes 15.000 obyvatel Jesenicka. Projekt si vyžádá 127 milionů korun, přičemž 70 procent nákladů pokryje dotace. Investice zahrnuje vybudování vodního zdroje, přivaděče do Adolfovic i podzemního vodojemu v sousedství úpravny vody. Vodojem bude mít kapacitu 1000 metrů krychlových a Vak Jesenicka v něm bude moci akumulovat jednodenní spotřebu vody pro skupinový vodovod Jeseník-Mikulovice.

Vodohospodářská společnost díky novému zdroji vody posílí a stabilizuje její dodávky do úpravny v Adolfovicích, jejíž modernizace stála 86 milionů korun. "U některých důležitých vodních zdrojů nám kolísá jejich vydatnost, případně také kvalita, což nás nutí přemýšlet o nových možnostech tak, abychom byli schopni za každé situace dodávat kvalitní pitnou vodu," dodala ředitelka VaK Jesenicka Lenka Podhorná.