Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Ropa z převráceného tankeru u Filipín asi uniká z motoru, ne z nákladní nádrže

26. 07. 2024

V nádrži loď převážela téměř 1,5 milionu litrů paliva. BBC píše, že existují důvodné obavy, že jeho únik, který nyní vytvořil skvrnu o několika kilometrech, by mohl být vůbec nejhorší v historii země. Filipínská pobřežní stráž se proto "připravuje na nejhorší", uvedl její mluvčí admirál Armand Balilo.

Oblast, v níž se skvrna šíří, je také oblíbená mezi rybáři. Úřady se proto obávají, že by mohla mít zásadní dopad na rybolov a mořský a podmořský život obecně.

"Tady je řeč o úniku průmyslového paliva. Bezesporu se to podepíše na mořském prostředí. Dokonce by se (skvrna) mohla dostat až sem k nám do Manily," popsal Balilo.

Hernando Bacosa, odborník na životní prostředí z filipínské Mindanajské státní univerzity, řekl BBC, že množství ropy, které tanker převážel, by odpovídalo největšímu úniku ropy ve filipínské historii.

"Přístav v Manile je největší přístav na Filipínách, současně je obchodním centrem. Tento únik ropy by mohl zcela paralyzovat filipínské hlavní město a sousední oblasti," řekl Bacosa.

Monzunové deště s tajfunem Gaemi zbrzdily reakci pobřežní stráže po převrácení lodi. Způsobily také povodně v metropolitní oblasti Manily.

Z Filipín se tajfun přesunul k Tchaj-wanu a v noci na dnešek k čínské jihovýchodní provincii Fu-ťien, kde podle agentury Nová Čína vyhnal z domovů na 300.000 lidí