Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Na střeše Gymnázia v České Lípě otestuje Liberecký kraj lehčí solární panely

06. 09. 2024

"Je to opět v režimu design and build, to znamená, že zhotovitel to vyprojektuje a zároveň postaví. Tato fotovoltaika se mírně liší od těch ostatních, protože střecha nám nevyšla staticky, neunese klasické panely a tu konstrukci pod nimi, proto jsme tady přistoupili k jinému technickému řešení. Jsou tam takové jakoby foliové panely, které jsou lehčí. Střecha to unese a instalovaný výkon se nezmění," doplnil Miklík.

Cílem Libereckého kraje je co největší energetická soběstačnost, proto se na fotovoltaické elektrárny zaměřil a počítá s nimi i každá nově projektovaná krajská budova. "Do konce roku 2024 máme v plánu vybudovat fotovoltaiku, která bude vyrábět zhruba jednu gigawatthodinu (GWh) s tím, že Liberecký kraj a jeho příspěvkové organizace mají spotřebu zhruba 17 GWh ročně. Do konce roku 2026 máme v plánu udělat přes tři GWh," dodal Miklík. Pětinu spotřeby by pak měl kraj krýt z vlastních zdrojů.

Solární elektrárny už Liberecký kraj instaloval na střechu budovy D svého sídla v Liberci, ale také třeba na střechy Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou nebo Střediska ekologické výchovy v Hejnicích. Malou elektrárnu pro výukové potřeby má Mateřská škola a Střední škola v liberecké ulici Na Bojišti, další elektrárna už pracuje na nedávno dokončené budově nové výjezdové základny zdravotnické záchranné služby v Hrádku nad Nisou.

Fotovoltaické panely dostane i střecha nové základny záchranky v Jablonci nad Nisou, domy pro postižené v Benešově u Semil nebo Vratislavicích nad Nisou, Muzeum Českého ráje nebo školy v Liberci a Turnově. Největším projektem, který Liberecký kraj chystá, je stavba solární elektrárny na letišti Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Maximální varianta počítá s instalovaným výkonem přes 100 megawattů, náklady se předběžně odhadují na tři miliardy korun.