Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

V Siré na Rokycansku bude v listopadu referendum o stavbě větrné elektrárny

17. 10. 2024

Větrnou elektrárnu na okraji Siré směrem k dálnici a k Mýtu by podle starostky Hany Novákové (za ODS) chtěla postavit pražská firma PV Consulting, která už provozuje od roku 2013 větrnou elektrárnu ve 40 kilometrů vzdálených Dožicích na Plzeňsku. "Oslovili nás letos na jaře. Výška stožáru včetně lopatek by měla být kolem 200 metrů," řekla.

Obec už zorganizovala anketu mezi 60 lidmi. Většina byla pro stavbu, pouze 15 proti. "Ale stejně jsme se rozhodli udělat referendum, protože jsou tady také občané, kteří větrník nechtějí," řekla starostka. V anketě se vyjadřovali i chataři a chalupáři, ale v referendu budou hlasovat jen trvale žijící občané Siré starší 18 let, jichž je 126 z více než 160 obyvatel obce.

Investor už dříve rozdal všem občanům letáčky s informacemi o projektu a obec je informovala o základních parametrech rozhlasem. "Asi před měsícem firma představila projekt na veřejném projednání, kam přišlo 33 lidí. A ještě jedno bude 4. listopadu, pět dnů před referendem. Aby se to znovu lidem vysvětlilo a mohli se na cokoliv zeptat," řekla Nováková.

Investor nabízí obci ročně do dvou milionů korun, přesná suma by byla specifikovaná až ve smlouvě. Místním dále slíbil levnější elektřinu. "Byl by to pronájem zhruba půl hektaru lesa na 25 let, pak se větrník může demontovat a odvézt," řekla starostka. Podle ní by peníze obci pomohly, navíc podle ní Česká republika směřuje k obnovitelným zdrojům.

Běžný rozpočet Siré je kolem deseti milionů korun ročně. Teď obec dokončila kanalizaci zhruba za 50 milionů a opravu vodovodu s novými řady za sedm milionů korun. Na tyto stavby i s dotací od státu střádala osm let. "A plánujeme revitalizaci návsi, chodníky, místní komunikace a odpočinkové cesty," uvedla starostka. Na tyto akce za nižší desítky milionů korun by využila právě peníze od investora elektrárny.

Sirá leží mezi Mýtem a Zbirohem v nadmořské výšce 500 metrů v lesnaté brdské krajině. "Investor si nás vybral kvůli dobrým povětrnostním podmínkám," řekla starostka. Větrník by měl stát asi kilometr od rekreačních objektů místních chalupářů, od návsi v Siré by to bylo 1,5 kilometru. V lokalitě zatím podobné zařízení nestojí. Investor také jedná se sousedním Plískovem, kde už také bylo veřejné projednávání.