Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Hejtman Suchánek: Na severu kraje zbývá stále připojit 1078 odběratelů plynu

17. 10. 2024

Hejtman poukázal na to, že po povodních bylo bez elektřiny 42.500 odběrných míst, k dnešnímu dni podle informací společnosti ČEZ zbývá připojit pouhé jednotky přípojek elektrického vedení. Distributor plynu GasNet udává nyní 1078 dosud neobnovených přípojek plynu. "Na počátku to bylo přes 6600 nepřipojených, denně GasNet zvládne připojit další řádově desítky až stovky míst," uvedl hejtman.

Obnova plynovodů je podstatně náročnější, podle distributora plynu voda na Jesenicku vyřadila z provozu 278 kilometrů plynovodů. "Práci nám komplikuje stav podloží, kam často není možné bezpečně uložit nový plynovod. Voda odnesla komunikace, pod kterými potrubí vedlo. Přesto neúnavně pokračujeme v našem ambiciózním plánu - obnovit dodávky na většině Jesenicka do konce října," uvedli plynaři tento týden na sociální síti.

Správa silnic Olomouckého kraje tento týden podle Suchánka zároveň dokončuje opravu cesty v Kobylé nad Vidnavkou. "Znamená to, že od pondělí zde přestanou jezdit náhradní hasičské minibusy a na trase Skorošice - Kobylá - Velká Kraš bude jezdit řádná krajská linková doprava. V příštím týdnu se tak bude moci rozjet i náhradní autobusová doprava za nefungující železnici," doplnil hejtman.

Armáda podle něj dosud zvládla postavit na postiženém území šest provizorních mostních konstrukcí a na dalších sedmi pracuje. "Jeden most zároveň postavila Správa silnic a jeden dočasný dodala firma Excalibur Army," dodal Suchánek.

V Olomouckém kraji způsobily v polovině září povodně katastrofální škody na Jesenicku, zasáhly také část Šumperska a Olomoucka. Poničený je rozsáhlý pás kolem toku Bělé od Bělé pod Pradědem přes Jeseník, Českou Ves, Mikulovice a Písečnou, zasažena byla i řada obcí kolem toků Vidnávka a Staříč. Materiální škody jsou obrovské, záplavy poničily infrastrukturu včetně silnic a mostů.

Záplavy mají v kraji zatím jednu oficiální oběť, jde o seniorku z Kobylé nad Vidnavkou. Po dalších třech lidech, které smetl v autě rozbouřený Staříč v Lipové-lázních se stále pátrá. Jedním z nich může být jedna z obětí záplav nalezených v Polsku, kam vtéká z Moravy řeka Bělá. Staříč se vlévá do Bělé u Jeseníku. Krajský policejní mluvčí Libor Hejtman dnes ČTK řekl, že výsledky identifikace, kterou provádí polská strana, zatím nejsou známy.