Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Šéf MAAE Grossi je znepokojen možným izraelským útokem na íránská jaderná zařízení

16. 04. 2024

Írán v noci na neděli vyslal proti Izraeli přes 300 dronů a raket, které i díky zapojení zahraničních partnerů Izraele do obrany nezpůsobily významnější škody. Odrazit útok se izraelské protivzdušné obraně podařilo s pomocí USA, Británie, Francie a Jordánska.Víkendovou akci označuje Teherán za odvetu za útok na íránský konzulát v Damašku z 1. dubna. K němu se Izrael sice nepřihlásil, ale předpokládá se, že je za něj zodpovědný. Při útoku v syrské metropoli zahynulo sedm příslušníků íránských revolučních gard.

Velitel izraelské armády slíbil ráznou reakci na íránský útok, mezinárodní společenství se snaží zabránit eskalaci konfliktu.

Teherán svá jaderná zařízení uzavřel v neděli v obavách před možnou izraelskou odvetou, v pondělí je opět otevřel. MAAE tam chce své inspektory vpustit až dnes, až se ujistí, že se situace uklidnila, řekl Grossi novinářům v New Yorku.

Írán tvrdí, že jeho jaderný program má výhradně mírové využití. Západ ale Teherán podezírá, že se snaží vyrobit jadernou bombu.